Rapport fra årets harrtur

Harrkongen Knut 2018
Foto: Tom Skyrud

 

 

Harrkongen 2018

Av Tom Skyrud

Årets harrtur ble lagt til Kvile camping litt sør for Rena fra 28-30 oktober. Her er det vært arrangert harrtur i VBS regi i snart 30 år. Hyttene og stedet har endret seg lite, og flere av dagens harrfiskere har vært med siden starten på VBS sine harrturer. Dessverre har rekrutteringen av yngre fluefiskere til harrturen vært så som så, og i år var intet unntak. Kun 6 deltakere i år, hvorav halvparten var pensjonister. For mange markerer Harrturen en avslutning på fluefiskesesongen, da harren kan være ivrig på å ta tørrflue til langt uti november.

De fleste kom tidlig opp på fredagen og fikk prøvefisket og testet ulike fluer før lørdagens konkurranse og kåring av Harrkongen 2018. På fredagen var harren tidvis i godt bitt. Så de fleste var forsiktig optimistiske før de la seg fredags kveld. Konkurransen foregikk i Glomma, ca. 1 mil oppstrøms og nedstøms fra Rena.

Lørdags morgen var det relativt overskyet og vindstille. Men det var kaldt, og bilrutene måtte skrapes for is. De første dro fra campingen rundt kl 10:30, men som de fleste vet er ikke harren noen morgenfisk, så det var flere som koste seg litt ekstra under dyna. Men da jeg ankom Glomma, kom vinden fra sør i kraftige kast, og med den også bygevær med kaldt regn. For bortskjemte fiskere som har hatt en lang sommer, ble forholdene i perioder relativt utrivelig. Etter et par runder med flua, kunne mye tyde på at også harren ikke likte forholdene spesielt godt. Etter hvert ga regnet seg, men vinden ga seg ikke, og det var nesten umulig å få presentert flua på en tilfredsstillende måte der jeg var. Formiddagsbittet var totalt fraværende, så da var det bare å satse på ettermiddagsbittet. Men etter utallige kast med flyte-, intermediate- og synkesnøre, og med fluer tilpasset alle vannlag fra tørt til tunge fluer med kulehoder, var det bare å innse at harren ikke var på bittet denne dagen. Selv hadde jeg 7-8 «lugg», men på et mystisk vis klarte harrene å unngå mine krokspisser.

Da det var tid for innveiing kl 18:00, viste det seg at det kun var to som hadde tellende fisk på land. Knut Braaen fikk den største på 486 gram og Rune Bjørnestøl fikk en liten tass på 211 gram. Knut tok harren på en Red tag variant med spunnet grå CDC som hackle, og fisket med glassline og våtfluesving.

 

Da er det bare å vente et år til neste gang, og så får vi håpe at harren da er på bittet og kaster seg over Red Tag og andre harrfavoritter.