Rapport fra røyefisketuren på Tunhovdfjorden 14-17. mars

I år gikk røye­turen til Tunhovdfjorden med overnatting på Fjellro motell fra 14-17. mars. For første gang siden vi årlig besøkte Nordheim fjellstue og fisket på Varaldset, hadde vi muligheten til å samles på kveldstid i felles oppholdsrom. Motellet hadde rundt 20 enkeltrom og fungerte godt for vårt formål. Frokost og lunsj ordnet hver enkelt selv, men de fleste benyttet muligheten til å spise middag på den lokale restauranten. Ti av fjorten isfiskere kom opp på torsdag kveld, og i tillegg var Bernt med som gjestefisker. Siden vi ikke var fulltallige på fredagen, ble det en treningsdag på jakt etter storrøya. Været på fredag viste seg ikke fra sin beste side. Det sluddet store deler av dagen, og sludd ble til vann og trakk gjennom pilkedressene. De fleste var relativt våte etter noen timer på isen. Røya likte heller ikke været, og det var langt mellom røyer egnet for mat, men røyer med tykkelse som en blyant var ivrig gjennom hele dagen. Siden det ikke var konkurranse, var det lov å bruke ekkolodd. Røya sto i alle vannlag fra midten og ned til bunnen, men de fleste ble tatt langs bunnen på mellom 12-17 meter. I den grad man kan snakke om bitt, var det mest aktivitet fram til kl 10.00.

Det ble hektisk tørking av tøy på motellet, og det var ikke alt som ble tørt til fisket dagen etter. Middag ble servert kl 18.00 på spiseriet. Bernt og Tom benyttet muligheten mens kjøkkenet var ledig og lagde gourmetmiddag. Ut på kvelden ble det fiskeprat og litt skiskyting fra Canada på TV

Reindyrskav med selvplukket sopp og tyttebær. Foto Tom Skyrud
Kjøttkaker på spiseriet. Foto Ronny Johansen

Værvarselet for lørdag var dårlig, og denne gangen traff værmelderne dessverre blink. Birkebeinerløpet hadde blitt avlyst som følge av været, og Gardermoen var stengt i perioder, men det hindret ikke de mest ivrige isfiskerne fra å stå tidlig opp, og være klare for noen store røyer. Vi ble nok overrasket over at det kom 30 cm snø i løpet av natta, og at alle snøscooterspor og andre spor av menneskelig aktivitet var borte. Bernt og undertegnede var først ute og tråkket opp spor. Men det blåste kuling i kastene, så sporene forsvant fort. Det var flere som ventet med å gå ut på isen i håp om at vinden skulle løye.

Tidvis var siktbarheten bare 40-50 meter, men det roet seg ned utpå dagen. Men røya likte ikke været og var ganske sær. Frank Thomassen tok den største røya på 238 gram, men det var ingen trygg ledelse. Bernt fikk en utenfor konkurranse på mellom 300-350 gram, så vi visste det var større fisk under isen.

Gråværet på lørdagen etter et snøfall på 30 cm. Foto Bernt Orderud

På grunn av det dårlige været var de fleste relativt tidlig tilbake til motellet. Det var ski fra Falun på dagen, Raw air fra Vikersund, Ol-kvalifisering i håndball fra Ungarn og skiskyting fra Canmore. Så innimellom all praten ble det litt TV-titting. Flertallet var relativt trøtte og kom seg tidlig i seng og klar for morgenfiske, men enkelte holdt ut litt lenger i fellesrommet og sov nok litt lenger på søndagen.

Litt gode fiskehistorier må til når fiskere samles. Foto Ronny Johansen
Slitne fiskere slapper av med Norge – Ungarn i håndball før det er tid for senga. Foto Ronny Johansen
På farten i – 20 grader kl 0700. Foto Tom Skyrud
Sola varmet godt på morgenkvisten på søndagen. Foto Tom Skyrud
Foto Ronny Johansen
Foto Bernt Orderud

På søndag var det totalt værskifte. Klarvær og -20 grader, men heldigvis vindstille var i stor kontrast til dagen før. Det var nok flere som var skeptiske til kulda, men sola varmet godt, og søndagen var uten tvil den dagen det var mest behagelig å være røyefisker. De som hadde håpet på at røya skulle bite etter værskiftet, tok feil. Men de som var først på isen, var borti en del fisk, men det var langt mellom matfiskene. Røya på Tunhovdfjorden var ekstremt forsiktig, og man måtte følge godt med for å detektere napp.

Foto Bernt Orderud
Behagelig sittestilling er viktig når man sitter flere timer på isen. Foto Bernt Orderud
Thomas koser seg i sola. Foto Tom Skyrud

Fisket ble avsluttet kl 12.00, og etter innveiing ble det klart at Tom Skyrud ble røyekonge med en røye på 334 gram. Tom ble etterfulgt av Frank Thomassen og Thomas Larsen, med henholdsvis røye på 238 og 228 gram. Premiene deles ut på medlemsmøte i april.

Kveldsstemning på Fjellro motell. Foto Ronny Johansen

VBS har funnet sitt nye sted for røyefisketur. Tunhovdfjorden og stedet der vi bodde, var positivt på mange måter. Rommene var ok, rimelige og fungerte godt til formålet. Et stort fellesrom, og ikke minst at det var grei gangavstand til isen. Neste år får vi håpe på litt bedre vær og et litt bedre røyebitt. En stor takk til Thore Brandbu og aktivitetskomiteen for organisering av turen.

Tom S

Styremøte

Mølla, Vangkroken 20
Skroll til toppen